- Categorieën: veterinair advies

tik_chips.jpg

De lente is terug, de zon laat zich zien en de temperaturen zijn milder voor ons grootste plezier... en voor dat van de vlooien en teken die weer op de been zijn!

Deze parasieten maken integraal deel uit van het leven van onze dieren en het is belangrijk om ze goed te beschermen.

Vlooien, deze zeer snelle kleine bruinachtige parasieten van 1,5 mm tot 6 mm, klampen zich vast aan het haar van onze metgezellen, bereiken de huid van uw dier en bijten het om zich te voeden met zijn bloed. Ze irriteren de huid van de laatste en veroorzaken veel jeuk. Ondanks hun kleine formaat planten vlooien zich zeer snel voort en eenmaal geïnstalleerd verspreiden ze hun eitjes overal, ook in huis!

Teken voeden zich, net als vlooien, met het bloed van uw huisdier. Aan de andere kant blijft de teek in de huid van je haar geplant en voedt zich continu. Teken zijn gevaarlijk voor onze dierenvrienden maar ook voor ons mensen. Ze kunnen drager zijn van verschillende overdraagbare ziekten zoals piroplasmose of de ziekte van Lyme.

 Om een ​​teek te verwijderen mag u deze er niet met uw vingers of een pincet uittrekken, de kop zou onder de huid kunnen blijven steken en een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken.

U moet een tekenverwijderaar gebruiken die is aangepast aan uw maat: 

- Steek de tekentang onder de teek

- Linksom draaien en iets optillen

Om deze parasieten te voorkomen en de gezondheid van uw huisdier te beschermen, is het belangrijk om hem preventief te behandelen.

Er zijn verschillende oplossingen om ze weg te houden en/of uit te roeien: tabletten, pipetten of kettingen. Vraag uw dierenarts om advies.